Merhaba arkadaşlar, bir önceki yazımda GET ve POST metodu arasındaki farktan bahsetmiştim. Bu yazımda ise bu metodlardan GET metodu kullanımını örneklerle göreceğiz.
GET metodu için örnekleme yapalım:
Aşağıdaki resimdeki gibi bir kısaltma kütüphanesi oluşturmak istediğimizi düşünelim.
Bu kütüphane içerisinde A dan Z ye butonlar olacak ve ilgili harfe tıklandığında o harf altındaki kısaltmalar listelenecek. Şimdi bu işlemin hangi kısmında GET metodunu kullanabileceğimizi görelim.
Yukarıdaki resimde yer alan url’de gördüğünüz gibi sayfamızın asıl url’si ..uluslarasıkisaltmalar/ şeklindedir. Sonunda yer alan ?search=all kısmını biz ekledik. Eğer tıklanan butonun değerini url ‘mizin sonuna ?search= deger olarak eklersek daha sonra bu url içerisinde yer alan search değerini $_GET[‘search’] geri çağrımı ile elde edebiliriz.
Hemen bir örnekleme ile ifade etmek gerekirse;
Örneğin url ‘miz …uluslarasıkisaltmalar/?search=A olsun. Böylelikle şu an A ya tıklanmış olduğunu anladık. Bu durumda A harfiyle ilgili kısaltmaları listelememiz gerekiyor. Hemen veritabanındaki ilgili tablomuzdan A ‘nın altındaki verileri çekmemiz gerekiyor. Ben çalışmalarımı PHP ortamında yaptığım için örneği PHP dilinde vereceğim.
Şimdi bu işlemleri nasıl yaptığımızı adım adım görelim:
Yukarıdaki resimde gördüğünüz gibi ilgili işaretlenen kısımda sayfamızın url ‘sinin sonuna ?search= .$val[‘title’] ifadesi ile butonun içindeki değeri ekliyorum. İlgili butona tıklanması durumunda sayfasının url ‘si bir önceki resimdeki hali alacak.
Bundan sonra geriye bir tek $_GET[‘search’] ile url ‘deki search değerini almak ve veritabanındaki tablomuzdan bu değere ait kısaltmaları çekmek kalıyor. Sonrasında bir tek sayfaya yazdırmak kalıyor.
Örnek çıktı görüntüleri aşağıdaki resimlerde görülmektedir:
Birdahaki yazımızda görüşmek üzere 🙂
(103)
0 yorum bulunmaktadır. “GET METODU KULLANIMI”Yorum ekleyin →